ZUCCHINIPLÄTTAR OCH HEMMAGJORD TZATZIKI
Dag två med lammstek och man vill ju inte trötta ut sig med samma tillbehör..! Igår blev det sötpotatispuré och grillade grönsaker till lammet, men idag blev det lite greek style, grekiskt. Zucchiniplättarna passar till en massa saker, eller att äta ensamma som de är. Det här behöver du för 2 personer:
- 200 gram zucchini, dvs ca 10 cm av en normalstor zucchini
- 2 salladslökar (går jättebra att utesluta helt, eller byta till en halv gul lök alt. purjolök)
- 2 msk vetemjöl
- 2 ägg
- salt och peppar
Gör så här:
- Riv zucchinin grovt och lägg i en bunke.
- Blanda med vetemjöl och ett par nypor salt.
- Vispa upp äggen i en liten skål, och blanda sedan i dem i zucchini-rivet.
- Peppra efter smak.
- Stek plättar av smeten, så stora eller små du vill. Stek på medelvärme tills plättarna fått fin färg.
Vill du göra egen tzatziki till så passar det utmärkt till plättarna. Egentligen ska man låta yoghurten rinna av (i t ex ett kaffefilter) först, men det tar en stund. Nu gör vi en express-variant av tzatziki, det går också bra!
- Riv en ca 15 cm lång bit av en gurka. Använd den grova sidan av rivjärnet.
- Krama ur vätskan ur gurkrivet, och lägg i en skål.
- Tillsätt ca 1,5 dl grekisk eller turkisk yoghurt, 1 msk olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta, en nypa salt och peppar.
- Rör om riktigt ordentligt och smaka av. Klart!