Urinvägsinfektion – UVI

Man räknar med att hälften av alla kvinnor någon gång i livet drabbas av urinvägsinfektion. Tillståndet varierar från en mildare, men smärtsam inflammation i urinblåsan till en allvarlig njurinfektion. Ett probiotikum som även innehåller tranbärsextrakt kan verka både förebyggande och behandlande mot infektion.

Symtom vid urinvägsinfektion
Symtomen varierar beroende på om infektionen drabbar de lägre eller övre delarna av urinvägarna. Har du infektion i de nedre delarna, det vill säga i urinrör och urinblåsa, är det vanligt att det svider när du kissar. Du kan också behöva gå på toaletten oftare och få plötsliga, akuta behov av att kissa. Urinen kan vara grumlig och lukta lite obehagligt.

Har du infektion i de övre delarna, alltså i njurar och urinledare, blir du vanligen ordentligt sjuk med feber och illamående. Det kan också smärta i sidan av magen. I övrigt kan du få samma symtom som vid infektion i de nedre delarna.

Orsaker till urinvägsinfektion
Urinvägsinfektion, förkortat UVI, kallas även cystit och blåskatarr. Det är i huvudsak kvinnor som drabbas av UVI. Omkring 50 procent av alla kvinnor får UVI någon gång under livet. Många får det dessutom flera gånger.

Vanligast är UVI hos kvinnor i 20-årsåldern, men det förekommer även hos äldre kvinnor och män.

Den vanligaste orsaken till UVI är en bakterie som normalt finns i magtarmkanalen och på huden runt anus. Eftersom urin normalt är sterilt måste bakterien ta sig in i urinröret och fästa vid vävnaden i urinrör och -blåsa för att sjukdomen ska uppstå. När bakterien väl fastnat kan den föröka sig och sedan orsaka infektion.

Kvinnor har lättare att drabbas av infektion i urinröret, med tanke på att urinöppningen ligger nära anus.

Behandling vid och förebyggande av UVI
UVI läker vanligen ut av sig själv på några dagar. Det finns dock ett flertal studier som stödjer både förebyggande och behandling av UVI med extrakt från tranbär.

Förr trodde man att tranbär förbättrade hälsa i urinvägarna genom att sänka pH-värdet. Nyare forskning visar på andra, antibakteriella effekter av tranbär. Dessa kretsar kring de antioxidanter som finns i bäret och som har en unik förmåga att hindra bakterier från att fastna i urinvägarna.

Tranbär stannar dock bara 72 timmar i urinvägarna, så för att förhindra återkommande problem är det en god idé att kombinera tranbärsextrakt med mjölksyrabakterier som hämmar bakterierna i tarmen och hindrar dem från att förflytta sig över till urinvägarna.

Probiotika med mjölksyrabakterier av typen Lactobacillus acidophilus och Lactobacillus rhamnosus producerar naturliga antibakteriella ämnen som minskar möjligheterna för den bakterie som orsakar infektionen att fästa.

Att tänka på när du har UVI

  • Kissa ofta. Gå på toaletten så fort du känner dig kissnödig.
  • Drick vätska. Besvären kan lindras om du ser till att dricka mycket vätska.
  • Ta smärtstillande. Vanliga värktabletter kan också lindra besvären.
Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes