Underlivsbesvär – Bakteriell Vaginos

Underlivsbesvär orsakade av obalans i underlivet är vanligt förekommande hos kvinnor i fertil ålder. Man räknar faktiskt med att så mycket som en tredjedel av alla kvinnor kommer att få diagnosen bakteriell vaginos någon gång under sitt liv. Hjälp mot tillståndet finns i form av probiotika, eftersom det innehåller mjölksyrabakterier som hjälper till att återställa balansen i slidan.

Symtom vid underlivsbesvär
De vanligaste symtomen på det tillstånd av obalans i underlivet som kallas bakteriell vaginos är tunna, grå-vita flytningar med fiskliknande lukt, samt smärta, klåda eller sveda i underlivet.

Orsaker till underlivsbesvär och obalans i underlivet
Bakteriell vaginos beror inte på bristande hygien, utan orsakas av stress eller användning av antibiotika.

Tillståndet innebär att bakteriesammansättningen i slidan förändrats. De naturligt skyddande mjölksyrebakterierna har minskat i antal, samtidigt som halten av andra bakterier ökat. Detta leder till att pH-värdet i slidan ökar och blir mer basiskt, varpå motståndet mot infektioner blir sämre.

Även om bakteriell vaginos i sig inte är ett allvarligt tillstånd medför det besvär, inte minst på grund av lukten. Drabbas du av en efterföljande infektion i slidan kan den sprida sig till livmodern och äggstockarna och utgöra framtida problem vid graviditet.

Behandling vid underlivsbesvär och obalans i underlivet
Bakteriell vaginos behandlas ibland med antibiotika, vilket inte är optimalt eftersom läkemedlet i sig även kan orsaka tillståndet.

Istället rekommenderas probiotika starkt mot bakteriell vaginos, både i förebyggande och behandlande syfte. De stammar av väteperoxidproducerande mjölksyrabakterier, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus gasseri och Lactobacillus rhamnosus, som finns i vissa probiotikum hjälper nämligen till att återställa slidan pH-värde till det normala 3,8–4,5. Mjölksyrabakterierna ser också till att reglera den generella balansen i den vaginala floran och lindra de symtom som uppstår vid bakteriell vaginos. Dessutom bekämpar de den typ av jästinfektioner som kan uppstå efter antibiotikaanvändning.

Studier visar att det är lika effektivt att använda ett probiotikum i tablettform som i vaginal form, bland annat för att de goda bakterierna har en förmåga att förflytta sig i kroppen och därför snabbt kommer att kolonisera den vaginala floran.

Att tänka på när du har underlivsbesvär

  • Undvik sex. Det finns studier som visar att den vaginala balansen kan påverkas om du har slidsex ofta. En bra idé kan vara att undvika slidsex i några dagar, tills balansen är återställd.
  • Tvätta som vanligt. Det finns inget samband mellan varken överdriven eller underdriven underlivshygien och bakteriell vaginos, så tvätta dig precis som vanligt.
Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes