Sake till Sushi kan snart bli verklighet, även i Sverige

Regeringen jobbar idag med att se över reglerna för alkoholtillstånd, tillståndet som gör det möjligt för en restaurang att erbjuda alkohol till maten. Enligt lag måste varje restaurang med tillstånd servera “lagad mat”. “Lagad mat” inkluderar till exempel inte sallader, sushi och baguetter. Detta ska ändras så att det i framtiden räcker med “tillredd mat”, vilket inkludera maträtter som sushi, sallader och baguetter. Med andra ord kan det snart bli möjligt att dricka japansk risvin, Sake, till sushi eller ett glas rött till den goda grekiska salladen på närmaste salladsbaren.

Detta är en ändring som är nödvändig. Man kan nästan tolka dagens lag som diskriminering mot utländska maträtter. För varför anses sushi eller en fin grekisk sallad inte som maträtt? Äntligen kommer det bli möjligt att uppleva andra länders kulturer på ett ännu bättre sätt, vi får därmed inte bara tillgång till maten, utan även till deras drycker. Jag personligen ser fram emot en god sake till en fin sushi.

Som vanligt när det gäller förändringar så finns det självklart även massor med kritiker som kommer på många olika argument emot. Tydligen har till exempel en del restauranger problem med bråk och misshandel på grund av alkoholen. Och detta ska tydligen öka om nu fler restauranger får möjlighet att erbjuda sådana drycker. Men å andra sidan betyder ett större utbud även större valmöjligheter och därmed en minskad efterfråga på alkohol på varje restaurang. Och borde inte just denna minskade efterfrågan minska problemen med bråk och misshandel på restaurangerna? Fördela utbudet istället för att koncentrera detta på några få restauranger!

Hur som helst, jag ser fram emot lagändringen!

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes