Pizzadeg – recept på en spröd pizza

Att laga en god och spröd pizzadeg är en konst i sig. I min värld handlar en god pizzadeg om en långtidsjäst deg med så lite jäst som möjligt gjord på mjöltyper med hög proteinhalt. Och sen är det självklart bäst att grädda din pizza på en glödhet baksten i din ugn. Då får du en spröd botten och en fantastisk god smak på din pizza. Ibland så god att kanten på pizzan är lika god som delen med fyllningen på! Här är ett recept på en riktig god pizzadeg, som räcker till 4 stora pizzor:

pizzadeg-jäst

Ingredienser i pizzadeg:
3 dl vatten (37 grader)
12-14 g jäst
½ msk flingsalt
2 msk olivolja
200 g durumvetemjöl
ca. 260-280 g ”tipo 00” vetemjöl eller specialvetemjöl

Så gör du pizzadeg:
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt och olivolja. Blanda mjölet i och knåda degen grundigt, gärna på en maskin och gärna runt 10-15 minutter. Degen ska vara smidig, elastisk och fint samlat. Du kan eventuellt hålla tillbaka lite av specialmjölet och tillsätta det efterhand som du ser att degen behöver mer mjöl för att få rätt konsistens. Det är onödigt att ha i aldeles för mycket mjöl i din pizzadeg, då den kan bli torr. Å andra sidan är det omöjligt att arbeta med och kavla ut en deg som är mycket blöt, så det handlar i hög grad om att känna efter på degen och se hur den ser ut.

När pizzadegen är färdigknådat ska den jäsa i bunken. Låt degen jäsa 5-6 timmar i kylskåpet eller 1½-2 timmar vid rumstemperatur (se nedan ”överkurs om pizzadeg”). Dela upp den i 4 lika stora bitar. Sen är det bara att kavla ut degen tunnt till pizzor, lägga på fyllningen och grädda på din baksten.

Lite överkurs om pizzadeg generellt:
Det är svårt att sätta exakta tider på jäsning av en deg. Man brukar däremot kunna se på en deg om den är färdigjäst eller inte. Den ska jäsa upp och bli 2 till 3 gånger så stor som innan jäsning och bli fin rund.
Om du inte har tid att vänta på en långtidsjäst deg kan du dels låta den jäsa vid lite högre temperatur (på köksbordet i rumstemperatur) dels använda mer jäst, kanske runt 25 g till ovanstående recept. Då jäser degen upp snabbare, men smakar också lite mer av jäst.

I de senaste pizzadegar, som jag har gjort, har jag användt durumvetemjöl och specialvetemjöl. Durumvetemjöl tycker jag är fantastiskt bra till pizza. Det är en vetesort som är hårdare än vanlig vetemjöl, det har en gulare färg och ger pizzan en lite annorlunda textur som jag tycker mycket om. Specialvetemjöl har jag använd därför att det är mer proteinrikt än vanligt vetemjöl och därför blir din pizzabotten sprödare och godare. Egentligen rekommenderar jag att du använder det italienska tipo 00 (nol nol) mjöl till pizza, men jag kunne tyvärr inte få tag i det i min lokala mataffär.

Lycka till med din hemmagjorda pizzadeg!

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes