Pissaladière – sydfransk lökpizza

Pissaladière er en sydfransk pizza som jag förste gången upptäckte när jag var i Nice i våras. En pissaladière är i al sin enkelthet en sorts pizza med mjuka lök, sardeller och svarta oliver från Nice (nicoiseoliver). Pissaladière känns som Provence på en talrik och den säljs som street food många ställen och som färdigmat på snabbköpet. Den kan kategoriseras som en ”vit pizza” då det är en pizza utan tomatsås. Jag har dock också set den i några utgåvor där den mest påminner om en sorts paj gjord på smördeg. I min utgåva är pissaladière definitivt en pizza!

Jag måste erkänna att jag egentligen inte från början var så vild med idéen om sardeller och oliver på min pizza, då jag inte är så förtjust i några av delarna. Men sammansättningen av de tre huvudingredienser är faktisk otrolig god, och de salta sardeller och oliver ger en bra balans till de söta lök och tillsammans med en knaprig pizzabotten är detta verkligen ett vinnande koncept. Sen gör rikligt olivolja på pizzan efter gräddning underverk!

pissaladiere

Ingredienser til pissaladière:
1 sats pizzadeg
4-6 gula lök
8-10 svarta oliver
5-6 sardeller i olja
oregano
olivolja
salt & peppar

Så gör du pissaladière:
Gör pizzadegen som det står i receptet.
Skala och skär ut löken i halvor och sen i skivor. Värm upp olivolja i en sautepanna (panna med höga kanter) och låt löken sjuda tills de är mjuka och gyllene – det får gärna ta upp emot en halvtimme. Krydda med salt och peppar och låt dem svalna av lite.
När det är dags att laga pizzan värmer du upp ugnen och kavlar ut degen till en rund pizzaform. Sen sprider man ut de mjuka löken över degen och lägger sen oliver och sardeller på. Grädda pissaladièren precis som en vanlig pizza, gärna på en baksten*. När pizzan tas ur ugnen ringlar man över olivolja och kryddar med ganska mycket oregano, torkat eller färsk.

Ett tips: Efter jag tog bilden ovan har jag testat att skära sardellerna i små bitar och skiva oliverna ganska fint innan de läggs på pissaladièren. Det ger en bra fördeling av de olika smakerna i stället för att man får en hel sardell eller oliven i munnen på en gång.

*Om du vill veta mer om användingen av baksten och pizzagräddning kan du läsa en mer generel artikel om recept på pizza här, där jag har samlat lite tips om baksten och pizzagräddning.

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes