Osso buco

6 osso buco bitar (kalvlägg i fina skivor)
2 stor lökar
4 vitlöksklyftor
4 morötter
½ sellerirot
4 stänger selleri
1½ burk krossade tomater
1 burk tomatpuré
4 dl vitvin (helst lite torr)
8 dl oxbuljong
Lite olivolja
Lite mjöl
Salt och peppar

Gremolata:
1 knippe persilja
Skalet från 1 citron.

Tillvägagångssätt för osso buco:

Klipp köttet i kanterna på några ställen, så undgår du att det böjer sig vid stekning. Skala morötter, lök och selleriroten. Skölj selleristängerna. Hacka löken och vitlöken. De andra grönsakerna skärs i små bitar.

Häll lite olivolja i en stor gryta. Vänd köttbitarna i lite mjöl och stek dem i den varma grytan eller i en stekpanna. Ta upp köttet och lägg det på en tallrik.

Lägg ner löken och vitlöken i grytan och stek tills de fått lite färg. Tillsätt resterande grönsaker och låt steka med.

Häll i vitvin, tomatpuré och krossade tomater i grytan. Lägg ner köttbitarna i grytan ovanpå grönsakerna, det gör inget om köttet ligger lite ovanpå varandra. Tillsätt buljongen tills köttet är helt täckt.

Låt innehållet koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i 3 timmar. Rör försiktigt runt i grytan en gång emellan åt men passa på att inte köttet smulas sönder.

Gör gremolata genom att blanda finhackad persilja och rivet citronskal från en citron.

Servera osso bucon med gremolata och förslagsvis risotto.

You can leave a response, or trackback from your own site.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes