Knapriga frökex med parmesan.
ca. 20 st.
Variera med de frön du önskar. Du kan även finhacka nötter och ha i smeten.
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl färsk parmesanost, finriven
1 dl vatten
1 äggvita
flingsalt
Lägg linfrön i vatten och låt svälla i några timmar. Fröna bildar då en gelé som klibbar ihop kexsmeten.
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda linfrön med sesamfrön, äggvita och den rivna parmesanosten.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Bred ut medelstora klickar på plåten till riktigt tunna rundlar. Ugnsbaka i 30 minuterkänn sedan på kexen – är de mjuka så låt stå en stund till i ugnen, ev stäng av ugnen och låt de stå kvar över natten i den.
Rostade mandlar med tamarisoja
1 påse mandlar
2 msk tamarisoja
havssalt
Hetta upp en stekpanna. Rost mandlarna på hög värme i ca 5 minuter. Häll på tamarinsoja och låt koka in. Strö över havssalt och lägg upp i en skål.
Nöt och chokladbollar
30 stycken
1,5 dl sötmandlar
1,5 dl valnötter
1,5 dl torkade ekologiska aprikoser
0,5 dl russin eller tranbär
3 msk kakao
1 msk vatten
kokos
Mixa alla ingredienserna utom vatten i en matberedare. När allt är finfördela så blanda ner vattnet till en smet som det går att rulla bollar av. Garnera sen bollarna genom att rulla dem i kokoset.
Enkelt, gott och nyttigt!!
Ensjöholmsknäcke
Gluten- och mjölkfritt
6 dl vatten
2 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl hirsflingor
1 dl boveteflingor
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1tsk salt
ca.4 msk olivolja
ca.4 msk sirap
Rör samman allt och låt svälla 2 – 3 timmar.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar och bred ut smeten så jämnt som möjligt.
Baka i 30 minuter i varmluftsugn i 160°. Ta ut brödet och vänd det och baka ytterligare 30 minuter i 150°. I vanlig ugn behöver värmen vara något högre.
Låt brödet vara kvar i ugnen efter att du stängt av den, men lämna en liten glipa öppet så det kan eftertorka.
När det svalnat så bryt det i lämpliga storlekar