Marias Äpplekaka

appelpaj
På hösten blir jag alltid äppelpaj-tokig – man vill ha äppelpaj hela tiden! Ofta gör jag en snabb och enkel smulpaj lite på en höft, men tack och lov har jag sedan ett par år kunnat variera med den här underbara varianten på äppelpaj. Det är Maria i Träda som gett mig receptet, när hon bjöd på den här kakan första gången så var jag bara tvungen att få recept på den. Förutom magiskt god så är den här äppelpajen riktig snabb att slänga ihop – och det gör ju inget.

För ca 6 personer behöver du

  • 6 dl mjöl
  • 2 dl socker
  • 2 tsk bakbulver
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 300 gram smör
  • 5-6 äpplen
  • kanel och socker

Gör så här:

  1. Skär äpplena i halvor, skala dem och skär bort kärnhusen. Dela äppelhalvorna i klyftor och skär sedan klyftorna i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i en ugnsfast form och strö över lite strösocker samt generöst med kanel.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det brynas lite, så det får en lite brunaktig nyans. Låt svalna medan du:
    blandar mjölet, sockret, bakpulvret, saltet och vaniljsockret i en bunke. Tillsätt det smälta smöret och rör ihop smeten ordentligt. Konsistensen ska bli liksom ”mittemellan smet och deg”…!
  3. Fördela degsmeten över äpplena i formen. Jag brukar använda en matsked och liksom klicka ut smeten, så det blir lite bulligt. Det ser trevligt ut sen när pajen är gräddad.
  4. Grädda i 200 grader i ca 20 min, eller tills kakan blivit gyllenbrun.
  5. Njut med vaniljsås, vispad grädde eller glass beroende på vad du diggar mest!
Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes