Köttbullar i currysås

Kokta köttbullar i currysås serverat med ris? Det låter verkligen inte speciellt danskt, men rätten ”boller i karry”, som den heter på danska, är en faktiskt en ganska gammal dansk maträtt, som man menar dök upp någon gång på 1930-tallet. Den är i alla fall populär och en undersökning från 2011 visade att boller i karry är den 5 mest populära middagsrätt i Danmark. Boller i karry är en rätt som min mamma ofta lagade när jag var barn och var lite av en favorit då. Jag tycker fortfarande att det är jätte gott och har utvecklat min mammas recept och lagt till lök och äpple i såsen så som den egentligen traditionellt har lagats. Och sen förstås lite mer sting i curryn och extra kryddor.

boller-i-karry

Ingredienser till boller i karry:
Färs till köttbullar/frikadeller:
500 g blandfärs (kalv/fläsk)
1 gul lök, finhackad
1 ägg
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
salt & peppar

Currysås:
ca 1 msk smör eller mer
1 stort gult lök, hackad
1-2 msk curry (eller ca. 1-1½ tsk thailändsk röd currypasta om du tycker om lite stark mat. Man kan desutom smaka av med spiskummin och koriander)
2 äpplen, skurit i mindre tärn
2 msk vetemjöl
2 msk äppelcidervinäger
2 dl soppa, kokvatten från köttbullar
2½ dl matlagningsgrädde
salt & peppar

Så lagar du boller i karry:
Blanda alla ingredienser till färsen och rör den seg. Låt vila i kylen ca. 30 min. Låt en stor gryta med lättsaltat vatten koka upp, och låt det sedan sjuda lätt. Rul färsen till bullar med en sked och din hand och koka så många köttbullar i taget som det får plats med i grytan, ca. 5-7 styck. De ska koka ca. 6-7 minuter och flyter upp till ytan när de är nästan färdiga. Ta upp de färdiga köttbullarna, lägg dem eventuellt i en sil och koka rästen av färsen till bullar.

Nu har du en gryta med kokvatten som du inte fär hälla ut då du skal ha den i din sås. Du kan koka in den lite eller använda den som den är.

Currysås:
Låt smörret smälta i en gryta och fräs sen löken en minuts tid. Häll i curryn (och kryddorna) och äppelbiterna och låt det fräsa med några minuter till. Tillsätt mjöl och låt det steka med medans du rör mycket. Häll på äppelcidervinägern och låt det nästan koka bort. Sen tillsätter du kokvattnet från bullarna samt grädden och låter det sjuda tills såsen blir tjock och löken möra. Smaka av med salt & peppar. När du är nöjd med såsens konsistens tillsätter du köttbullarna och låter dem försiktigt bli varma. Det får inte koka, då kan bullarna gå sönder.

Servera med ris och kanske lite stekta grönsaker som jag har gjort på bilden ovan. Smaklig måltid!

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes