Jeyuk Bokkeum – koreansk fläsk med chili

Koreansk mat är inte lika populärt i Skandinavien som många andra asiatiska kök, vilket jag tycker är lite synd. Koreansk mat är inte likt något annat som jag smakat förut, så var min första reaktion när jag blev introducerat till den koreanska maten för snart 7 år sen. Det var många smakar som för mig var alldeles nya och annorlunda, men jag tyckte om koreansk mat från början, även om det kan vara mycket starkt ibland. Några av de mest populära koreanska rätterna är bulgogi, också kallat koreansk barbecue, och bibimbab, som är en sorts koreansk pyt-i-panna.

Denna rätt kallat jeyuk bokkeum är en av mina personliga favoriter, som vi ofta lagar här hemma (även om jag inte kan uttala namnet. My korean is a bit rusty…). Den består av fläskkött, grönsaker och massor av kryddor! Rätten är stark men också söt från sockret och mycket smakfull. Om du aldrig har lagat koreansk mat förut kanske du behöver gå en sväng förbi en asiatisk matvaruaffär. Här i Stockholm ligger det många i området runt Hötorget, och det är som att resa till et annat land att gå på upptäcktsfärd i många av dessa butiker som säljer allt mellan himmel och jord från den asiatiska matlagningen.

koreansk-mat

Ingredienser:
600 g fläskkött*
1 gul lök
3 vårlökar
4 vitlöksklyftor
½ tsk färsk ingefära
1 grön chili (kan uteslutas om du inte vill ha maten för stark)
½ dl koreansk chili pasta (Gochuang – är STARK, så kanske du vill prova dig fram lite här?)
2 msk koreanska chiliflingor (Gochugaru – är inte så starka, men ger ändå smak och fin färg)
2 msk brun farin
1 msk koreansk/japansk sojasås (inte kinesisk, den smakar annorlunda)
2 tsk sesamolja
svart peppar

Så gör du koreansk fläsk med chili:
Skär ut köttet i mindre bitar, så man kan hantera det med pinnar sen. Hacka lök, vårlök, vitlök och grön chili i mindre bitar och riv ingefäran fint. Lägg alla ingredienser i en kall sauterpanna (panna med höga kanter). När du är redo för att börja sätter du på spisen så pannan långsamt blir varm. Sen ska maten steka på medel till hög värme. Låt vätskan koka bort så att kött och grönsaker blir lite klibbiga, nästan karameliserade. Det tar kanske runt 10-15 min.

Rätten serveras med ris och salladsblad. Också här betalar det sig att köpa riktiga koreanska/japanska rundkorniga ris, som är lite klibbiga när dom kokats. Sen lägger man lite kött och ris i ett salladsblad och rullar ihop till ett litet paket som man äter med fingrarna. Super gott!

* Angående fläskköttet: Enligt de flesta koreanska recept använder man det som på engelska heter ”pork belly” dvs färsk sidfläsk, som varken är rimmat eller rökt. Jag vet inte riktigt om det går att få tag på i Sverige. Jag har både använt karre och fläskytterfile, och tycker bäst om ytterfilen, då det är minst fett på den. Men ska man vara autentisk ska man alltså ha ganska mycket fett på köttet!

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes