Hemmagjord pizza

Här hittar du et recept på hemmagjord pizza som smakar fantastiskt! För några människor är pizza kanske förknippad med onyttig snabbmat som hämtas när det ska gå riktigt snabbt och som man äter med lite dåligt samvete och dålig smak i munden efteråt. Jag tycker att pizza är fantastisk om den är gjord ordentligt – och allra bäst är förstås en hemmagjord pizza!

Jag inbillar mig att en hemmagjord pizza inte är så onyttig som de färdigköpta. Man har full kontroll över vilka ingredienser som är i: hur mycket av den feta osten som ligger ovanpå pizzan och inte minst VILKEN sorts ost det rör sig om, hur mycket socker det är i tomatsåsen, och vilken fyllning man annars har på pizzan. Då kan pizza vara lika god mat som allt möjligt annat. Hemma hos mig brukar jag laga pizza på söndagar, där jag gör degen och tomatsåsen på förmiddagen och sen tänder upp i ugnen på kvällen och lagar pizza efter pizza på den glödheta bakstenen. Ovanstående bild är på en hemmagjord pizza som jag lagade med tomatsås, mozzarella och hemmagjord pesto. Supergott!

hemmagjord-pizza

Ingredienser til hemmagjord pizza:
1 sats hemmagjord pizzadeg

Tomatsås:
½-1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
ca. 2 msk tomatpure
1 burk krossade tomater
basilika
oregano
evt lite socker
salt & peppar

Fyllning efter eget val, tex mozzarella, skinka, champignoner, grön pesto, rucola, lufttorkat skinka, sparris, färsk basilika osv. Eller testa den sydfranska pizzaklassikern pissaladiere med mjuka lök, sardeller och svarta oliver.

Så gör du hemmagjord pizza:
Starta med att laga pizzadegen och låt den jäsa. Hacka lök och fräs det i olivolja tillsammans med vitlöksklyftan ett par minuter. Tillsätt tomatpuréen och låt den fräsa med några minuter för att runda av smakan och få fram lite mer sötma från tomaterna. Häll i krossade tomater och låt såsen puttra 35-40 minuter, gärna längre. Smaken blir bättre ju längre den puttrar. Smaka till med salt, peppar, evt lite socker samt mycket basilika och oregano. Mixa såsen slät med en handmixare, sen är den klar till dina pizzor!

När pizzadegen är färdigjäst kan du dela den i 4 bitar och kavla en bit i taget på ett bord med mjöl på. Jag brukar forma en liten, platt boll, som är fin och rund och sen kavla degen från den. Se till att kavla jämnt i alla riktningar så att degen blir någorlunda rund och se till att degen inte sittar fast i bordet vid att lyfta den regelbundet och lägga mer mjöl på bordet vid behov. Pizzadegen ska vara ganska tunn, men gärna lite tjockare i kanten. Om man bakar på baksten kan man med fördel lägga pizzadegen på brödspaden nu och lägga på fyllningen medan degen ligger kvar på spaden. Sen lägger man på några skedor tomatsås och sprider ut i et jämnt lager på pizzan. Lämna gärna ca. 2-3 cm deg utan tomatsås vid kanterna, så skorpan kan jäsa upp i ugnen och blir riktig knaprig. Sen mozzarellaost i mindre bitar och din favoritfyllning – då är vi redo för gräddningen.

Gräddning av pizza på baksten/pizzasten:
Jag tycker att en pizza ska gräddas på en baksten. Punkt. (Om inte du har tänkt dig att investera i en riktig vedugn förstås, för det skulle ju vara helt perfekt!) Men altså, jag har haft en baksten till ugnen i många år och det är ett av det mest använda köksredskap jag har. En baksten kostar inte så himla mycket och jag tycker att det är en jättebra investering. Man kan också baka vanligt bröd på den.

Man sätter bakstenen in i ugnen på ett ugnsgaller och sätter sen på så mycket värme som det går i din ugn. Det ska vara ”hotter than hell” därinne! Låt gärna ugnen värma 15-20 minuter längre än termostaten på spisen visar, så att bakstenen är genomvarm. Sen lägger du in pizzan med fyllning på bakstenen vid hjälp av pizzaspaden. Ställ spaden lite snett längst in på stenen och låt den ogräddade pizza glida ned på bakstenen med några snabba och bestämta ryck mot dig själv. Detta är det kritiska momentet vid pizzabakning! Jag har förstört några pizzor genom min ”karriär” som amatörpizzabagare, men man lär det ganska snabbt. En god regel är att inte fylla på för mycket på pizzan (detta stämmer också överens med den italienska pizzatraditionen där enkelthet står i fokus). Du kan også öva dig med en pizza helt utan fyllning och bara grädda själva degen.

När osten är smält och börjar bli gyllen och kanten på pizzan jäser upp och får färg är din pizza färdiggräddat. Beroende på hur varm din ugn är tar det väl runt 3-6 minuter. Håll ett öga på pizzan hela tiden – det går snabbt ibland. Ta ut pizzan med spaden, ringla evt över lite olivolja, basilika och oregano och njut av ditt hemmagjorda mirakel!

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes