Förstoppning – Hård i Magen

De flesta drabbas någon gång av förstoppning. För det mesta är det ett ofarligt tillstånd, även om det kan vara nog så besvärligt. För att förhindra uppkomsten av förstoppning kan du ha nytta av ett regelbundet intag av probiotika, liksom av att se över dina kost- och motionsvanor.

Symtom vid förstoppning
Förstoppning, eller trög mage, kännetecknas av oregelbundna tarmrörelser och problem för avföringen att passera genom tarmarna. Tillståndet innebär att du är hård i magen, har svårt att få fram avföringen och går på toaletten mindre än två gånger per vecka.

Orsaker till förstoppning
Förstoppning drabbar upp till 30 procent av befolkningen. Problemet är dubbelt så vanligt hos kvinnor som hos män, och det har en tendens att öka med ålder.

Orsakerna till att vara hård i magen varierar. Några exempel på möjliga skäl är för lite vätska, för lite fibrer i kosten, för lite motion, graviditet, tarmsjukdomen IBS, medicinering, stress och förändringar i den dagliga rutinen i form av exempelvis resor.

En alltför köttrik kost kan påverka tarmrörelserna negativt. Kött innehåller extremt lite fibrer och rör sig långsamt genom tarmarna, på grund av den stora mängden mättat fett och den komplexa proteinsammansättningen. Eftersom tarmen inte tar upp komplexa proteiner måste dessa brytas ner med hjälp av stora mängder enzymer för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig dem.

Nedbrytningsprocessen för kött är 2–3 gånger längre än för andra livsmedel och den långsamma färden genom tarmarna orsakar förruttnelse, vilket i sin tur stimulerar tillväxten av skadliga bakterier.

Behandling vid förstoppning i allmänhet
Ett vanligt sätt att behandla förstoppning är att använda receptfria laxermedel. Snabbast hjälper de som stimulerar tarmen och mjukar upp avföringen.

Ett annat alternativ är att använda ett probiotikum som innehåller både fibrer och mjölksyrabakterier. De syror som denna typ av probiotikum bildar i magen har i studier visat sig minska tarmarnas pH-värde, vilket stimulerar tarmrörelserna och snabbar på tömningstakten samt lindrar tillståndet av hård i magen.

Ett regelbundet intag av probiotika minskar obehaget från matsmältning och förebygger hård mage hos människor som i övrigt är friska.

Behandling vid förstoppning orsakad av IBS
Probiotika är användbart för att hjälpa patienter vars förstoppning orsakats av tarmsjukdomen IBS. Studier visar att i synnerhet probiotiska produkter som kombinerar mjölksyrabakterier och lösliga fibrer hjälper till att återställa balansen i tarmen och snabbar på tarmrörelserna.

Så förebygger du att vara hård i magen
Drick mycket. Ett regelbundet intag av vätska motverkar hård mage.
Ät fibrer. Fibrer sätter tarmen i arbete och gör konsistensen på avföringen smidigare.
Motionera. Rörelse stimulerar tarmarbetet.
Ät förebyggande. Det du äter påverkar magen. Råa grönsaker, katrinplommon, aprikoser, grovt bröd, müsli, fil och yoghurt motverkar trög mage.

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes