Fiskefrikadeller – sprödstekta danska fiskkakor

Fiskefrikadeller är supergott, ganska enkelt att göra och är en klassisk dansk rätt som med fördel kan njutas på en skiva danskt rågbröd med massor av remouladsås! Man kan också äta fiskefrikadeller till nykokt potatis, pommes frites eller potatisklyftor, men remouladsåsen känns som ett måste.

Danske fiskefrikadeller är, trots namnet ”frikadeller” som indikerar att de är kokta, sprödstekta på en panna tills de är gyllene och liknar inte als de svenska fiskbullarna. Fiskefrikadeller påminner mycket om vanliga, danska frikadeller som också är stekta. Man kan använda i princip vilken fisk som helst till fiskefrikadeller, men oftast är de gjorda på någon sorts vit fisk som tex. torsk, kolja eller sej. Man kan lyxa till det och byta ut en del av fisken med tex. rökt eller färsk lax.

Fiskefrikadeller

Ingredienser till fiskefrikadeller:
Ca. 4 personer eller 2 personer + matlådor dagen efter.
400 g. vit fisk (kolja, sej, torsk)
1 lök
1 ägg
2 msk mjöl
1 dl mjölk
1 tsk salt
peppar efter smak
evt. lite dill
olja och smör till stekning

Så lagar du fiskefrikadeller:
Skala löken och skär den i grova bitar. Lägg dem i en matberedare med ägg, mjöl, mjölk, salt och peppar och mixa det tills det är en ganska slät gröt. Skär fisken i grova bitar och kör med den i matberedaren till en grov färs. Jag tycker om att färsen är lite grov så att man fortfarande känner av fiskens struktur. Justera eventuellt med mer mjölk eller mjöl om färsen är för torr eller våt. Hacka eventuellt lite dill och vända i färsen till slut.

Värm lite olja och smör på en panna, forma fiskefrikadellerna med en sked och din ena hand och stek dem på pannan vid svag värme. De ska ha ca. 3-5 minuter på varje sida tills de är fint stekta och gyllene. Ät gärna fiskefrikadeller på en skiva danskt rågbröd med remouladsås. Smaklig spis!

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes