En guide till danskt smörrebröd

smörrebröd-

Smörrebröd är gott och återigen trendy! Här följer en liten guide till den danska nationalrätten smörrebröd och en beskrivning av några av de mest populära danska smörrebröd. Om du svänger förbi en dansk smörrebrödsrestaurang i Sverige kan du förhoppningsvis njuta av en eller flera av dessa smörrebröd. På bilden ovan ser du ett urval av mina egna smörrebröd, på en restaurang är dom nog lite mer ”fancy” och ”højtbelagte”, dvs med mycket mer pålägg och mycket mer pynt.

I Danmark äter man traditionellt först ett smörrebröd med fisk, sen ett med kött och avslutar med en bit med ost. På många smörrebrödsrestauranger är serveringerna dock så stora att det knappast går att klämma i sig två bitar. Det blir det klassiska ”en är för lite, två är för mycket”-dilemmat. Samtidigt vill man också gärna smaka på flera olika smörrebröd.

Rågbrödet:
Ska vara mörkt, bakat på surdeg och i min smak gärna ha många kärnor och frön. Du hittar det hos det flesta svenska bagare eller i välassorterade mataffärer. Dock så vill jag varna om den konstiga svenska varianten, som kallas för ”danskt rågbröd” men som är alldeles för sött av sirap för att vara just ”danskt rågbröd”. Jag brukar köpa det brödet som har precis samma förpackning som i Danmark, det brukar vara ett gott vardagsbröd, men en aning dyrt här i Sverige tycker jag.

Rågbröd eller franskbröd?
Inte alla smörrebröd serveras dock på rågbröd. De flesta smörrebröd med rökt eller gravad lax samt räkor serveras på en skiva vitt bröd som franskbröd eller toastbröd. Däremot äter man alltid sill och ål på rågbröd. Vissa ostmackor är också på vitt bröd, även om en ostskiva på en bit gott rågbröd smakar underbart. Ett smörrebröd med ”hønsesalat” dvs en röra av kycklingbitar, vit sparris, champignoner i majonäs äts också på vitt bröd. Det är inte alltid lätt att veta vad som serveras på vad. Ett ”stjerneskud” (se nedan) med en stekt och en ångad fiskfile serveras på vitt bröd och med majonäs, medan ett smörrebröd med endast stekt fiskfile traditionellt ätas på rågbröd och med remouladsås! Craziness!

Smörrebröd med currysill:
Currysill har av anledningar som är för mig obegripliga aldrig riktig slagit igenom i Sverige. Detta trots att det är en av mina absoluta favoriter när det kommer till genren ”pålägg på en skiva rågbröd”. Sill i en krämig röra med currysmak, det är supergott! Jag har hittat det på vissa välassorterade matvarubutiker i Sverige, men det är inte så vanligt. Du kan eventuellt testa min curryröra med ägg och äpple och lägga på din vanliga inlagda sill – det är nästan samma sak.

Smörrebröd med fläskstek, rödkål og inlagd gurka:
En dansk fläskstek är en kotlettrad som steks hel i ugnen med svålen kvar. Svålen ska då bli spröd och krispig, fast det kan vara knepigt att få till just detta moment. Fläskstek är ett fast inslag på många danska familjers julmiddag, i mitt barndomshem åt vi oftast både anka och fläskstek på julafton. Några skivor fläskstek, så många man får plats med, varvas på brödet och kompletteras med en ordentlig portion rödkål och tex inlagd gurka.

Dyrlægens natmad:
Dyrlægens natmad betyder på svenska ”veterinärens nattmat”, och uppstod enligt Gyldendals Encyklopædi på 1920-tallet på Oskar Davidsens smörrebrödsrestaurang, där en veterinär varje kväll åt detta smörrebröd. Smörrebrödet består av ett lager leverpastej under några skivor ”saltkød”, som är ett pålägg som görs av en saltat nöt- eller kalvutskäring. Smörrebrödet toppas oftast med buljonggele (sky på danska) och skivor av rödlök. Dyrlægens natmad är inte min personliga favorit, men en klassiker som man bör känna till.

Stjerneskud:
Ett av de bästa smörrebröd som finns och ett av de mera ”højtbelagte”, dvs med mycket pålägg och pynt. Ett ”Stjärnskott” består av en panerad och stekt fiskfile och en ångad fiskfile (typ rödspätta) som garneras med en handful räkor, vita sparris, mayonäs och tex rom och dill som garnityr. Ett stjerneskud serveras traditionellt på en skiva vitt bröd, franskbröd eller toast.

smörrebröd-leverpastej

Smörrebröd med leverpastej, bacon och svamp:

Den danska leverpastejen är enligt mig klasser bättre än den svenska. Den är oftast grovhackad, bakad i ugn och har därför en helt annan struktur och färg än den nästan rosaaktiga, kompakta och konstigt doftande svenska pastejen. På en traditionell smörrebrödsrestaurang vill du oftast få leverpastejen serverat lätt uppvärmd på grovt rågbröd. Härtill sprödstekt bacon och sauterade champignoner. SÅ GOTT! Jag kommer ihåg att min mamma ibland lagade egen leverpastej från grunden när jag var barn. Vi barn tyckte det var superäckligt att se de olika ingredienser som rå lever, späck och kött bli malt i köttkvarnen och den något oaptitliga smeten som fördelades i formarna. Men när de färdigbakade, varma och underbart doftande formarna kom ur ugnen igen, kändes det som att man skulle kunna leva på bara leverpastej och rågbröd! Dansk leverpastej finns att köpa i de flesta svenska matvarubutiker.

Lycka till med dig danska smörrebröd, vare sig du gör det själv eller besöker en restaurang!

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes