Ekologisk mer populärt

Ibland är det bra roligt att läsa tidningen. Ni vet, när man ser en rubrik – tänker hm, och sedan ”kan det verkligen vara så här?” och när man väl läst artikeln så vet man, att jo, det stämde. Lite så känns det när man läser den här artikeln från Svenska Dagbladet. Rubriken: Ekologisk mat lockar allt fler, får ju en att direkt känna yes! Vad härligt, och sedan undrar man om det faktiskt finns någon sanning i den. Tidningen skriver att i en av Sveriges största konsumenundersökningar (coop-raporten) som bygger på nästan 44000 svar, kan man läsa av att intresset för ekologisk och rättvisemärkta livsmedel ökar kraftigt. Hela 68 procent säger att de ofta eller alltid tittar efter tillverkningsland när de väljer sina varor, och nästan 9 av 10 anser att det är mycket viktigt, eller ganska viktigt, att köpa närproducerade varor. Det här är ju som musik för ens öron. För det är så otroligt viktigt att välja rätt mat, och tänka på miljön. Och om det ekologiska kostar lite mer, är det faktiskt värt några extra kronor – för i längden är kostnaden för vår värld så mycket högre.

Trots att det finns ett otroligt stort utbud av ekologisk mat numera, så är det många som tycker att det verkar krångligt att hitta ekologisk mat. Det är verkligen att säga att man inte hittar en sten när den ligger framför en. Men om man nu tycker att det är så komplicerat, kan vi här informera om någonting som heter: ekologisk matkasse. Det innebär helt enkelt att du en gång i veckan får mat hemskickat till dig, och allt i kassen är ekologiskt. Praktiskt, eller hur?

Men nu ska vi inte fokusera på de människor som inte köper ekologiskt, utan istället hurra över att det går framåt, och att fler väljer det. I artikeln skriver de att 50 procent uppger att de försöker köpa mat utan tillsatser och samtidigt säger 39 procent att de vill lära sig mer. Det är ju verkligen helt sjukt bra siffror! Man kan också läsa att folk vill veta mer om vad de står på innehåll. De flesta känner till:

  • sötningsmedel
  • Färgämnen
  • Konserveringsmedel

Men efter det tar det stopp. Och det är ju okej, det viktigaste är att de vill veta mer.

Vändingen
Men hur kommer det sig att det har vänt egentligen? Vad är det som gjort att fler börjat uppmärksamma den ekologiska maten? Så här skrivs det i artikeln om det:

Maten vi köper har diskuterats mycket den senaste tiden, något som haft stor effekt på konsumenternas beteende. 68 procent svarar att de läser innehållsförteckningen mer noggrant. 46 väljer mindre färdiglagade alternativ och 37 väljer idag en annan typ av mat än tidigare.

Ja, det är som sagt fantastiska nyheter, och man blir otroligt stolt över det svenska folket. Om det är en lika stor uppsving på den ekologiska maten i andra länder är oklart, men om det fortsätter så här kan vi äta allt med gott samvete. Det som är trist med den ekologiska maten är att den är lite dyrare än den andra. Och visst, det är värt de extra pengarna. Men för den som har en väldigt dålig ekonomi är det ju faktiskt dumt att lägga pengarna på dyrare mat. För om man sitter där, med bara nudlar att äta, ska man då verkligen köpa två paket ekologiska nudlar, istället för tre paket? Nej, det känns ju otroligt dumt. Men får helt enkelt hoppas att det inte kommer vara så stor skillnad på ekologiskt och icke-ekologiskt i framtiden, så att fler kan njuta av den.

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes