Dumplings med fläsk, ingefära och vitlök

En ny favorit hemma: dumplings med fläsk, ingefära och vitlök. Dumplings är små degknyten som man fyller med goda saker som tex kött eller grönsaker och ångar, kokar eller stekar. På japanska heter de gyoza och på koreanska mandu, men principen är väl ungefär den samma oavsett vilket land man äter dumplings i. I denna utgåva har jag använt fläskfärs till mina dumplings, och kryddat dem med vitlök och ingefära. Min erfarenhet är att man ska krydda färsen ganska rejält, annars smakar det inte så mycket. Dock tycker jag inte att dumplings ska vara deciderat starka, som chili-crazy hot, men de får gärna vara välkryddade och smakfulla.

Jag har experimenterat lite med tillagningen, men först när jag köpte en ånginsats av bambu i en asiatisk livsmedelsaffär blev det riktigt bra. Den kostade 80 kr (2 delar), kan ses på bilden ovanför och är verkligen värt det om man tycker om hemmagjorda dumplings.

dumplings

Deg till dumplings:
Ca. 3 dl vetemjöl
Ca. 1 dl vatten

Fyllning:
500 g. fläskfärs
ca 10-15 cm purjolök, finskuren
1 röd chili, utan frön, finhackad
5-10 cm zuccini, finriven
1-2 msk färsk, riven ingefära
ca. 2-3 vitlöksklyftor
ca. 1 tsk salt
peppar

Dipsås till dumplings:
ca. 1/2 dl japansk soja
ca. 1/2 dl vatten
ca. 1 msk sesamolja
Riven ingefära
Pressad vitlök
1 finskuren chili utan frön
Lite finhackad purjolök

Så lagar du dumplings:
Dumplingdeg: Häll vattnet i mjölet lite i taget och blanda tills du får en smidig deg som inte är klibbig. Du kan eventuellt lägga degen i kylskåpet och låta den vila et tag.

Fyllning: Alla ingredienser blandas ihop i en skål och blandas väl.

Dippsås: Blanda de flytande ingredienser och smaka såsen til med ingefära, vitlök och chili och blanda lite purjolök i.

När jag gör dumplings använder jag min pastamaskin och kör igenom en bit deg i taget tills den blir lång och tunn, men det går bra också att använda en kavel och lite armmuskler. Sen stansar jag ut cirklar på 8 cm i diameter med en kakform – 8 cm blir en perfekt storlek på dumplingarna tycker jag, de ska inte vara för stora. På steg-för-steg-bilderna nedan kan du se hur man gör fina runda dumplings. Det finns många olika typer dumplings, denna är ganska enkelt att göra, men ser väldigt proffsig ut, eller hur?

dumplings
För att ånga dumplingarna i en ånginsats, ska man hälla vatten i en gryta och sen lägga den nedersta delen av ånginsatsen ovanpå grytan och lägga vitkålsblad i botten av ånginsatsen så att dumplingarna inte hänger i. Koka upp vattnet och lägg sen dumplingarna i ånginsatsen och låt dem ånga ungefär 5-6 min med locket på.

Doppa de färdiga knyten i dippsåsen och njut av dina egna, goda dumplings!

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes