Den svenska fikan

Vissa saker är bara sådär typiskt svenska. Till exempel som att köa på Systembolaget fem i tre en lördag, äta köttbullar under jul eller att ta en riktigt god fika. Sverige är känt för att vara det enda landet i världen som har ett beskrivande ord för att dricka en kopp kaffe och äta tillhörande kaka med ett utmärkt sällskap. Något som gärna sker både ute på ett café med en god kopp svart kaffe, eller i hemmet med en Kaffe latte. Kanske rent av med kaffekapslar till nespresso-maskiner? Något som svenskar kommit att uppskatta, för om man smakat på dem en gång får de en given plats till fikat nästa gång. Och det är inte så konstigt, vi svenskar uppskattar ett riktigt bra kaffe och är dessutom de i världen som dricker näst mest kaffe. Något som man skrivit om på arbetarbladet.se:

Vår förkärlek till fika är säkert orsaken till att vi är världens näst största kaffekonsumenter. Bara finländarna slår oss. Vi konsumerar 9,19 kilo kaffe per person och år, det motsvarar 3,4 koppar per dag.

Om man åker utanför Sveriges gränser dricker man visserligen också kaffe, och man har förvisso hört talas om vår fika, men den är svårare att få tag på och håller inte samma höga kvalitet. Och kanske är det lika bra, det är trots allt roligt att ta seden dit man kommer. Desto härligare blir det ju då att komma hem igen. För även om det kan vara lite tröttsamt ibland, och något som folk skojar om ofta, så är det ändå härligt med de där typiskt svenska grejerna ibland!

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes