Dansk nyårskaka med mandelmassa

Att äta kransekage på nyårsafton tillsammans med ett glas mousserande vin är en oundgänglig tradition i Danmark. I min familj köpte vi alltid färdiga kransekager, antingen som små bröd likt de jag har bakat och fotat ovan eller som en större kaka med ringar av kransekage i olika storlekar, som man sedan staplar ovanpå varandra med det största längst ner. Sedan pyntas det med serpentiner, flaggor och annat festligt nyårspynt.

I dag har jag provat att baka kransekage själv. Jag hittade ett recept från den populära danska konditorn Mette Blomsterberg och har följt det ganska noga, men bara lagat halva portionen. Resultatet blev lite ”sådär” då kakorna borde blivit betydligt högre och lite mer trekantiga i formen. Men med ett fint lager av glasyr ser de ju ganska festliga ut ändå! Kransekage är ganska simpelt att laga själv då du bara behöver 3 ingredienser: mandelmassa, socker och äggvita.

kransekage

Ingredienser till kransekage:
250 g mandelmassa
100 g rörsocker
50 g äggvitor

Glasyr:
50 g florsocker
Lite äggvita

Så lagar du kransekage:
Blanda ihop rörsocker och äggvita. Receptet föreslår att man låter denna blandning stå en timme, för att sockret ska lösa upp sig. Jag lät den bara stå ca. 10 min och det kändes helt okay. Sen blandar man socker och äggvitor med mandelmassan och knådar den ordentligt tills det blir en jämn smet. Jag använde fingrarna och körde ihop smeten på bordet. Det blir mycket kladdigt, men det känns bäst med händerna.

Smeten fylls på en påse och spritsas ut på en plåt med bakplåtspapper till små avlånga kakor. Sen förslår receptet också att man låter kransekagerne vila på plåten ca 30 min för att torka ut ytan, men jag körde på direkt och formade kakorna med lite vatten på fingrarna, så de blev lite finare och mer trekantiga i formen.

Sen ska kakorna bakas vid 200 grader i 7-9 min. Det är mycket socker i smeten, så det är lätt hänt att kransekagerne blir för mörka i botten. Så håll ett öga eller två på ugnen medans du bakar dem.

När kransekakorna har svalnat helt är det dags för glasyren. Blanda ihop florsocker med lite äggvita i taget till det blir en ganska fast och smidig glasyr. Fyll glasyren i en liten fryspåse och klipp ett litet (LITET!) hål i ena hörnet och spritsa kransekagerne med tunna ränder som på bilden ovan.

Kransekaka är gott till ett glas mousserande vin, gärna lite sött. Lycka till med din danska kransekage!

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes