Chokladmousse med en hint av hasselnöt

Ikväll skulle vi varit på jazzkonsert i Malmö, men eftersom vi i helgen fick tillökning på kattfronten en 1-årig hemlös flicka, svart som sot och med gräddnos fick en av oss stanna hemma och vara kattvakt. Hon är en väldigt livlig och framåt liten sak, men har hamnat i ett hem där huskatten Mingus varit ensam och kung i snart 5 år. Än så länge har det gått ganska bra, så till vida att de samexisterar, men en del arga-leken-stirrningar och ett par fräsningar har förekommit, därav behovet av en eventuell medlare.

Så kattmyskväll för mig medan sambon är och lyssnar på en annan Mingus (eller snarare hans musik). Jag ska om katterna tillåter passa på att förbereda lite bak inför helgen och festa på det sista av den goda chokladmoussen jag använde som tårtfyllning i helgen.

Moussen är en (florsockerfri) fortsättning på labbandet med den vit choklad-baserade frosting jag tidigare försökt veganisera. Den skulle mycket väl kunna användas till att toppa cupcakes och blev god som tårtfyllning, men även smarrig att äta som den var till t ex efterrätt.

Om du vill få moussen att smaka som min gjorde rekommenderar jag sojagrädden SoyaToo, som har en lätt hasselnötsaktig smak. Du kan självklart använda kogrädde också, men då lär moussen sakna hasselnötshinten. Säkert spelar det inte heller någon roll om du använder vit choklad med eller utan mjölk, men jag använde mjölkfri som vanligt.

Angående agarn märktes den lite som flagor när man strödde över den i slutskedet på det här viset, men det var inget som störde när den användes som tårtfyllning. Vill du undvika saken borde man kunna mortla flingorna för att få dem att lösas upp snabbare, alternativt röra i dem redan vid smältningen av chokladen, men det har jag ännu inte testat själv.

Chokladmousse med en hint av hasselnöt

ca 70 g vit choklad
ca 30 g mörk choklad
300 ml Soya Too sojagrädde
½ tsk agar agar flingor
Smält chokladen i vattenbad: vit och mörk samtidigt går bra. Tillsätt ett par msk av grädden för att tunna ut chokladen lite. Låt sedan stå och svalna av 15-20 minuter medan du vispar grädden. SoyaToo är vispad redan när du köper den, men om du kör med elvisp några minuter kommer den att fluffa upp sig en del.

Sätt igång vispen igen när det är dags att tillsätta chokladen. Mixa medan du häller och strö till sist över agarn. Kör tills du fått en jämn mousse. Ställ att stelna i kyl en halvtimme-timme.

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes