Chiapudding med cacao nibs och körsbär

Så ser min frukost ofta ut i dessa dagar. Den varierar till innehåll och smaksättning, men det här är en återkommande favorit: körsbär och choklad.

Med dessa smaker känns det här lite som en lyxfrukost, men beroende på vad man stoppar i så är chiapudding, eller -gröt som det ibland också kallas, ett nyttigare alternativ till röstat bröd och müsli. Annars är det också många som äter detta som dessert, och som sådan är det definitivt ett nyttigare alternativ.

Mer om chiafrön skrev jag i samband med chiasconesen jag bakade nyligen. Cacao nibs är sedan länge en favorit. Jag använde bl a sådana som smaksättning i råchokladen jag skrev om på julafton, och i chocolate chip-glassen jag gjorde i somras. Det är en uppskattad ingrediens som jag provat en del olika märken av.

Chiapudding med cacao nibs och körsbär, 1 efterrättsportion

(dubbla förslagsvis receptet till frukost)

2 msk chiafrön
1 dl mjölk (t ex mandel-, men vanlig köpt går bra också), + ev extra till servering
1,5 tsk kakao
½ tsk äkta vaniljpulver
1-2 tsk agave eller honung (kan uteslutas)
en liten knivsudd havssalt (kan uteslutas)
1-2 msk torkade körsbär
cacao nibs till dekoration
Blanda alla ingredienserna i en skål. Kakao tar lite tid att röra ut i kall mjölk, så eventuellt kan du röra ut den i en mindre mängd mjölk först och tillsätta det till resten. Annars mår också chiafröna bra av att bli omrörda ett par gånger, och då följer ju kakaon med.

Beroende på vad du använder för mjölk så tjocknar chian till olika fort. Jag upplever det som att det med hemmagjord nötmjölk går väldigt fort, medan pudding på t ex köpt havremjölk behöver 15-20 minuter på sig innan den tjockat till sig. Har du bråttom på morgonen rekommenderas att röra samma ingredienserna på kvällen innan och ställa i kyl, så är det bara att ta fram och äta. Servera eventuellt med lite mjölk.

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes