Bakbok: Sweet Vegan

Emily Mainquists bakbok Sweet Vegan har en titel som är förvillande lik den för Hannah Kaminskys klassiker My Sweet Vegan. Den förra verkar också finnas i åtminstone ett par utgåvor, eller åtminstone med olika omslag, något som ibland görs för utgivning på olika marknader, ibland för att man gjort en ny upplaga av boken och vill markera skillnaden. Den version jag har, som är en soft cover, kom först, och den andra som är inbunden kom ett halvår senare, på samma förlag. Udda.

Det finns fler märkliga saker med den här boken, så som t ex åtminstone ett par av recepten. Jag har inte hunnit baka igenom samtliga recept, men kanelbullereceptet jag skrev om häromdagen var det verkligen lite för mycket förvirring kring. Utöver detta har jag testat laga Mainquists vaniljmuffins från samma bok, med ett resultat jag varit mycket nöjd med. Jag måste bakat det minst en handfull gånger vid det här laget och utsatt det för diverse experiment, vilka det överlevt utan större protester. Vad jag har noterat med receptet är att antalsangivelsen inte stämmer. Receptet hävdar att man ska få ut 12-15 cupcakes när jag får 24. Det kan knappast bara vara fråga om vad som är normalstora muffinsformar.

Jag har testat ytterligare ett recept för recensionens skull, ett som ännu inte bloggats. Det var bokens kanelmuffins med tranbär, som blev fantastiskt goda, och inte ett enda frågetecken kring recept. Värda att vänta på! (Kommer snart.)

Emellertid har jag friskt bytt ingredienser när jag testat recept ur Sweet Vegan, och frågan är i vilken mån man då faktiskt kan påstå sig ha testat recepten så som de är tänkta. Jag instämmer i denna fråga, men vidhåller att diskrepanser i antalsangivelser och oklarheter i recept/instruktioner (läs mer här) inte påverkar detta nämnvärt. Däremot tycker jag att ingrediensbytena funkat lätt. Mainquist gillar nämligen att använda evaporated cane juice, som ska vara ett nyttigare alternativ till vitt socker. Denna ingrediens är inte helt lätt att få tag på där jag bor så jag har konsekvent bytt mot samma mängd vitt socker, vilket funkat bra hittills.

Med ovannämnda invändningar (som huvudsakligen gäller ett av de testade recepten) ur vägen vill jag påpeka att Sweet Vegan samtidigt är en visuellt tjusig bok, med spännande, kreativa och delvis annorlunda recept, vilket var vad som fick mig att köpa den när jag sprang på den i en bokhandel i England för ett par år sedan. Den innehåller djurvänliga recept på tårtor, muffins, pajer, småkakor och sötare frukostalternativ mm. Det är snyggt bakat och vackert fotat, och dessutom med en del glutenfritt och raw, samtidigt som det är veganskt. Precis som jag gillar.

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes