Äppelmuffins med kardemumma

Det har nog inte märkts av nämnvärt här på bloggen, men förra veckan höll jag mig i princip sockerfri för att rensa systemet lite. I helgen blev det dock back to bak med bl a banan-choklad-sconesen, och två omgångar äppelmuffins med kardemumma. Två omgångar för att den första inte blev helt lyckad. Det var ett eget experiment som absolut var ätbart, äppligt och kryddigt, men själva muffinsen (muffins, ifall någon inte har koll på sådana, är en cupcake utan skit på ;)) blev inte så rustika som jag ville. Om ni förstår vad jag menar.

Så det blev ett andra försök. Den här gången utgick jag från ett existerande recept från bloggen Simple Math Bakery, vilket jag ändrade lite i. Bl a ersatte jag hallon med äppelklyftor och tillsatte kardemumma. Recept längre ner (på engelska med mina kommentarer i icke-kursivt. Säg till om du vill ha hela översatt). Äppelklyftorna hade jag förberedda i frysen sedan tidigare i höst då vi länsade vårt äppelträd för säsongen. Väldigt praktiskt att bara ta fram när det behövs.

De blev mumsiga de här, speciellt till en kopp grönt fläderte med äppelbitar. Kanske fortfarande inte så perfekta som jag tänkt mig, men goda ändå och absolut värda ett test.

English

This is my second go at apple cardamom muffins. This time around I used an exsisting recipe as starting point, one I found on the Simple Math Bakery blog, which I then adapted a little. Its originally with raspberries, which also sounds yummy, but I was after apple and cardamom and that worked out very well too.

Apple Cardamom Muffins, makes 12-14

2 cups white whole wheat flour jag använde dinkelsikt
1 1/2 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1/2 cup brown sugar, packed* Fair trade
1/2 cup unsweetened applesauce home made
1 teaspoon vanilla powder* Fair trade
1 cup soy milk havremjölk
1 tablespoon apple cider vinegar
1 cup frozen apple wedges
1-2 tsp ground cardamon
Preheat oven to 200°C. Grease muffin tins or line with paper liners. In a small bowl, stir together the milk and apple cider vinegar. Let sit at room temperature for about 5 minutes, until it starts to curdle.

In a large bowl, combine the flour, baking soda, salt, vanilla, cardamom and brown sugar. In a separate bowl, whisk together the applesauce and milk-vinegar mixture. Add the liquid ingredients into the dry ingredients and stir just until combined. Gently fold in the apple wedges.

Divide the batter between the muffin cups. Bake for 20-24 minutes, or until a toothpick inserted in center comes out clean. Cool in the pan on a cooling rack for 5 minutes, then remove from pan and cool the muffins directly on the cooling rack.

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes