Äppelmos

Till det jag ska använda rödvinbärsgelén behöver jag även lätt kokta eller mosade äpplen, vilket är både snabbt och enkelt att göra själv. Allra godast blir mos på hemodlade solmogna äpplen, men dem har vi för länge sedan slut på tyvärr. De gick åt redan i höstas till pajer, juice, mos och mycket annat gott. Om du som jag nu köper, se till att unna dig ekologiska åtminstone.

Äppelmos, ca 3 dl

4 äpplen ger
ca ½ dl vatten
ev sötning: 1 torkad aprikos, en skvätt agave eller ett par nypor socker.
ev vaniljpulver
Aprikoser ger en lätt och inte alltför onyttig sötma och kan tas ur innan man kör moset i matberedaren (om beredare behövs. Ibland kokar äpplena sönder av sig själv) om man inte vill att de ska missfärga moset. Jag väntar annars själv gärna tills jag smakat av moset innan jag ev sötar. Ofta beroende på sort och vad man ska använda moset till behövs det ingen sötning.

Gör så här: Skala och kärna ur är äpplena. Skär bort ev skadade partier och klyfta resten. Har du mycket äpplen kan du lägga klyftorna i kallt vatten under tiden så att det inte blir bruna.

Koka upp vattnet och tillsätt äppelklyftorna samt ev en torkad aprikos (de bruna osvavlade är godast tycker jag). Sjud sedan på mellansvag värme 15-20 minuter och rör om då och då så att klyftorna inte bränner fast. Testa mjukheten med knivspets eller baksticka. De behöver inte vara helmosiga om du tänkt använda matberedare. Nöjer du dig med att mosa äpplena lite lätt med gaffel kan de behöva lite längre koktid, varpå moset sedan i princip är färdigt.

Fiska upp äppelbitarna och överför om så behövs till matberedare eller mixer för att få till slätt och fint mos. Tillsätt ev lite av kokvattnet efterhand som du ser vilken konsistens moset får i mixern. Smaka av. Aprikosen, om du tillsatte en sådan vid kokningen, bör ha gett lite nätt sötma och vill du ha mer alternativt inte la i någon aprikos går det fint att tillsätta sötning i form av t ex agave, lönnsirap, honung eller socker nu. Se bara till att röra ut ordentligt så att allt blandas. Har du i socker kan du ev behöva koka upp moset igen en snabbis efter att sockret är tillsatt.

Moset så här utan förvaringsmedel håller ca en vecka i kyl. Har du gjort mycket eller vill förvara längre går moset fint att frysa in i plastpåse/burk. Själv tänkte jag använda mitt omgående. Någon som har någon aning till vad?

Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes