Älskade knöl!

Vi älskar vår potatis här uppe i norden. King Edward är verkligen kung i de flesta hushåll och dessutom favoritpotatisen som står och puttrar i kastrullen. Det som skedde på 2000-talet där GI-kosten samt LCHF kom var att helt utesluta alla kolhydrater och plötsligt åkte vår älskade knöl ut. Men som tur var förläts den snabbt genom att bevisa återigen att potatis både smakar fenomenalt men också innehåller en mängd av vitaminer som är bra för oss!

Potatis är gynnsamt att odla i Sverige och vi har turen att ha flera potatisfält runt om oss. På hösten är det skörd för alla rotfrukter och det är ett utmärkt tillfälle för höstliga grytor på rotfrukt. Det är en utmärkt källa att få i sig något värmande samtidigt som vi får i oss C-vitamin. Potatis i sig skördas dock även på tidig sommar och vår älskade färskpotatis kommer och serveras tillsammans med sillen. Eller så lagar vi potatissallad av den, och viktigast då är att skalet får sitta på eftersom det är där alla nyttigheter sitter. http://www.matklubben.se/recept/potatissallad du kan hitta ditt favoritrecept hos matklubben. Faktum är att om man är intresserad av att ta del av alla hälsoeffekter som potatisen sitter på så måste man respektera skalet som kommer med, att koka en potatis med skal är alltså betydligt bättre än en skalad potatis. Därför älskar vi knölen:

  • Den är trots allt nyttig med C-vitaminerna. Om man vill få i sig mycket så är det i skalet som det mesta av vitaminerna sitter.
  • Det är gott och mättande, ja potatis är onekligen gott och smaken kan avgöra att vi väljer potatisen som tillbehör framför kanske ris.
  • Det är billigt, ja potatis kostar max 10 kronor per kilo och kan ses som en billig råvara, med alla de bra effekter samt den goda smaken så är det ett bra pris.
  • Potatis är ombytligt och lätt att göra många olika rätter på. Exempelvis är potatissallad en hel rätt för dig, likaså potatisgratäng. Sedan är det lätt att ha med den som vanligt kokt tillbehör, råstekt eller bakad i ugn. En lättlagad knöl med andra ord.
Both comments and pings are currently closed.
Powered by WordPress | Designed by: Free WP Themes. | Thanks to Best Free WordPress Themes, Find WordPress Themes Free and Free WP Themes